Почитувани стрелци и љубители на спортското стрелаштво,

На ден 02.04.2022 година на воздушното стрелиште во Битола во организација на МССФ, а како домаќини С.К Пелистер и С.К РЕК Битола во еден од објектите на старата касарна се одржа Државното првенство за 2022 година со воздушен пиштол и воздушна пушка, во машка и женска конкуренција – Меѓународна програма како дел од календарот на Македонската Спортска Стрелачка Федерација за 2022 г. На натпреварот настапија 100-тина стрелци од повеќе клубови кои постигнаа добри резултати од каде што се потврдува стратегијата на ова раководство во делот на омасовување на спортското стрелаштво со поддршка на сите активни стрелачки клубови.

На првенството беа постигнати следните резултати:

ПУШКА – ЈУНИОРКИ

1 место— АНАСТАСИЈА МОЈСОВСКА -616,8 круга, СК Стрелец

2 место— ИРИНА ЈОВАНОВСКА -615,0 круга, СК Херој Прилеп

3 место— ЛИЛЈАНА ИЛИЈЕВА -605,6 круга, СК Кавадарци

ПУШКА – ЈУНИОРИ

1 место— МАРТИН АНЃЕЛЕСКИ -615,8 круга, СК Херој Прилеп

2 место— БОЈАН СПАСЕНОСКИ -598,8 круга, СК Лихнидос

3 место— НЕНАД АНТИЌ -590,8 круга, СК Велес

ПУШКА – СЕНИОРКИ

1 место— МАРТИНА ПЕТРОВСКА -589,4 круга, СК Охрид

2 место— НАДИЦА МИТРОВСКА -585,5 круга, СК Кавадарци

3 место— АНГЕЛА СТОЈАНОСКА -570,9 круга, СК Херој Прилеп

ПУШКА – СЕНИОРИ

1 место— ДРАГОСЛАВ КУДРАНОВИЌ -592,8 круга, СК Стрелец

2 место— БОЈАН СИМИЧИЕВ -570,4 круга, СК Стрелец

3 место— БОРЧЕ ТАЛЕВСКИ -559,1 круга, СК Херој Прилеп

ПИШТОЛ – СЕНИОРКИ

1 место— ОЛИВЕРА НАКОВСКА-БИКОВА -572 круга, СК Работнички

2 место— НАТКА ЛАЗАРЕВА-СИМОВСКА -532 круга, СК Работнички

3 место— ВЕРОНИКА ВЕЛКОВСКА -530 круга, СК Стрелец

ПИШТОЛ – СЕНИОРИ

1 место— БОРЈАН БРАНКОВСКИ -557 круга, СК Стрелец

2 место— ЈОРДАН ТАСЕВСКИ -555 круга, СК Стрелец

3 место— САШО ТОДОРОВ -544 круга, СК Херој Прилеп

ПИШТОЛ – ЈУНИОРКИ

1 место— ИВА ДИЛЕВСКА -515 круга, СК Куманово 2000

2 место— СТЕФАНИЈА ВЕЉАНОВСКИ -502 круга, СК Охрид

3 место— МАРИЈА ШИНДЕВА -486 круга, СК Стрелец

ПИШТОЛ – ЈУНИОРИ

1 место— АЛЕКСАНДАР МИОВСКИ -503 круга, СК Стрелец

2 место— ИВАН МИЛЕВСКИ -482 круга, СК Охрид

3 место— КЛИМЕНТ МОСТРО -481 круга, СК Лихнидос

По успешниот настап на стрелците од клубовите на Државното првенство 2022 со воздушно оружје од меѓународна програма Македонската Спортска Стрелачка Федерација изразува голема благодарност до сите клубови и стрелци кои земаа учествуваа на ова Државно првенство и порачува во понатамошниот период активно да продолжат во спроведувањето на тренажниот процес.