МССФ - Македонска Спортска Стрелачка Федерација

Светско првенство Гренада 2014: Нина и Ана постигнаа MQS –норми за ЛОИ РИО 2016

Јуниорките Нина Балабан и Ана Ивановска државни репрезентативки во спортско стрелаштво имаа блескав настап на Светското првенство во Гренада 2014. Нина постигна резултат од 408,2 кругови додека Ана резултат од 398,2 кругови. Со тоа и двeтe наши спортистки ја оствaрија  целтa, а тоа беше постигнување MQS  резултати за Летните Олимписки Игри РИО 2016. Објавена е и листата на ИССФ на земјите со  MQS  резултати за Летните Олимписки Игри РИО 2016 на кои се наоѓа Македонија со 2 MQS  резултати.

Нина Балабан и Ана Ивановска се стекнаа и со стипендии за ЛОИ РИО 2016 доделени од Интернационалниот Олимписки Комитет.

Со ова е заокружена само една етапа од спортските кариери на Нина и Ана. Во наредниот период (2015 и 2016 година) претстојат напорни тренинзи, самоодрекувања и многу работа за зголемување на спортската форма на двете натпреварувачки на уште повисоко ниво кое ќе им овозможи учество во финалните борби на меѓународните натпревари од највисок ранг, каде се натпреваруваат само 8 најдобри натпреварувачки од натпреварот.

Врвот на една спортска кариаера на секој спортист е освојување на медал на Олимписки Игри, а тоа треба да биде цел и на младите Нина и Ана кон која треба да се стремат. Нина Балабан и Ана Ивановска имаат висок потенцијал кој тек треба да го прикажат и со право од нив очекуваме во периодот што претстои, уште повисоки резултати на радост на љубителите на спортското стрелаштво во Република Македонија.

Линкови

Go to top