МССФ - Македонска Спортска Стрелачка Федерација

На стрелиштето Камник во Скопје одржано Државното првенство во војничка пушка

На 2 Октомври во Скопје на стрелиштето Камник се одржа Државното првенство во војничка пушка во калибар 7,9 мм и 7,62 мм ПАП.

Во дисциплината војничка  пушка калибар 7, 9 мм првото место го освои Јовица Гелевски од СК Стрелец  со резултат од 185 кругови, втор беше Драгослав Кудрановиќ од СК Стрелец со резултат 163 кругови, а трет беше Благој Рунчев од СК Штип со резултат од 153 кругови.

Во дисциплината војничка  пушка калибар 7,9 мм – екипно, првото место го освои екипата на СК   Стрелец со резултат од 495 кругови, втора беше екипата на СК Штип  со резултат од 405, а трета беше екипата на СК РЕК Битола со резултат од 329 кругови.

Во дисциплината војничка  пушка калибар 7,62 мм ПАП, првото место го освои Марјан Ивановски од СК Штип со резултат од 159 кругови, втор беше Јордан Тасевски од СК Стрелец со резултат 155  кругови, а трет беше Драгослав Кудрановиќ од СК Стрелец со резултат од 145 кругови.

Во дисциплината војничка  пушка калибар 7 62 мм ПАП првото место го освои екипата на СК Стрелец со резултат од 423 кругови, втора беше екипата на СК Штип  со резултат од 374 кругови, а трета беше екипата на СК РЕК Битола со резултат од 458 кругови. 

Македонски спортски стрелец учествуваше на Олимписките игри РИО 2016

Од 5 до 21 Август 2016 г. во Бразил се одржаа 31-те  Олимписки Игри РИО де Женеиро 2016. За  овие Олимписко игри по админстративна постапка беше обезбедено учество за еден спортски стрелец од Република Македонија  во  дисциплината AR 40. Спортскиот стрелец Нина Балабан која зема учество во оваа дисциплина, оствари резултат од 407,7 кругови и се пласира на 42 место.

Златниот олимписки медал во оваа дисциплина го освои 19 годишната Virginia Thrasher (USA) со резултат  од 416,3 кругови со кој оствари влез во финалето и резултат во финалето од 208,8 кругови. Младата  Virginia Thrasher со само една година меѓународно спортско искуство и претходно учество на само три светски купа  во организација на ISSF (Светскиот куп  Габала 2015, Светскиот куп Рио де Женеиро 2016 и Светскиот куп Минхен 2016) го освои на Олимписките игри првото место во својата дисциплина и со тоа го оствари највредниот планетарен спортски успех. Сребрениот медал го освои Li Du (CHN) со резултат 420,7 кругови за влез во финале  и резултат во финале од 207 кругови.  Бронзениот медал  го освои Siling Yi (CHN) со резултат 415,9  круговиза влез во финале  и резултат во финале од 185,4 кругови.

Во истата оваа дисциплина забележителен успех  во ОИ РИО 2016 постигна и младата Fernanda Russo (ARG) која со само 16 години возраст оствари пласман на 20 место сопостигнат резултат од 414,4 кругови.

 

Учество на Нина Балабан на Светскиот куп Баку 2016 во Азербејџан

Во Азербејџанод19до 26  мај 2016 г. се одржа  ИССФ Светскиот куп Баку 2016. На светскиот куп во Баку во дисциплината AR 40 се натпреваруваше и нашита спортистка Нина Балабан која се пласираше на 53 место со резултат 409,6 кругови од 66 натпреварувачки во оваа дисциплина.

Златниот медал на светскиот куп во BAKU 2016 во дисциплината АR 40  го освои  Du Bei (CHN) со резултат за влез во финалето од 417,5 кругови и резултат од финалето 208,6 кругови. Сребрениот медал го освои Shi Mengyao (CHN) со резултат 417,1 кругови (финале 208,3 кругови), додека бронзата и припадна на  Park Hel Mi (KOR) со резултат 416,4 кругови  (финале 185,1 кругови)

 

Одржано државното првенство на МССФ во национална програма за 2016 г.

Во Скопје на 04.06.2016 година се одржа Државно првенство на МССФ од национална програма во воздушна пушка. Во дисциплината воздушна пушка пионерки првото место го освои Сара Томевска од СК Стрелец со резултат од 174 кругови, втора беше Анастасија Мојсовска од СК Охрид со резултат од 171 кругови, а трета беше Ирина Јованоска од СК Стрелец 09 со резултат од 169 кругови.

Во дисциплината воздушна пушка пионерки-екипно првото место го освои екипата на СК Охрид  со резултат од 473 кругови, втора беше екипата на СК Кавадарци со резултат 458 кругови, а трета беше екипата на СК Стрелец со резултат од 439 кругови.

Во дисциплината воздушна пушка пионери првото место го освои Ненад Антиќ СК Велес со резултат од 167 кругови, втор беше Ќире Богев СК Кавадарци со резултат 164 кругови, а трет беше Лазар Лазаревски СК Стрелец 09  со резултат од 162кругови.

Во дисциплината воздушна пушка пионери-екипно првото место го освои екипата на СК Кавадарци со резултат од 469 кругови, втора беше екипата на СК Стрелец 09 со резултат од 461, а трета беше екипата на СК Стрелец со резултат од 458 кругови.

Во дисциплината воздушна пушка младинки  првото место го освои Емилија Трајковска од СК Јане Сандански со резултат од 332 кругови, втора беше Викторија Тренчевска од СК Стрелец 09 со резултат 318 кругови, а трета беше Елена Станчева СК Стрелец со резултат 273  кругови.

Во дисциплината воздушна пушка младинци првото место го освои Бојан Симичиев од СК Стрелец со резултат од 329 кругови, втор беше Антонио Николовски СК Стрелец 09 со резултат 322 кругови, а трет беше Емануел Секуловски СК Стрелец 09 со резултат314  кругови.

Во дисциплината воздушна пушка сениорки  Елена Кироска СК Стрелец оствари резултатод  318 кругови.

Во дисциплината воздушна пушка сениори  првото место го освои Јовица Гелевски СК Стрелец со резултат од 345 кругови, втор беше Томе Ристевски ЖСК Лихнидос со резултат 337, а трет беше Димитар Димковски СК Куманово 2000 со резултат 333 кругови.

Во дисциплината воздушна пушка сениори-екипно првото место го освои екипата на ЖСК Лихнидос со резултат од 981 кругови, втора беше екипата СК Куманово 2000 со резултат од 975 кругови, а трета беше екипата на СК Стрелец со резултат од 971 кругови.

 

Страница 1 од 6

Линкови

Go to top